Inkomen na pensioendatum; een vervolg

En weer laten de stoute journalisten van Das Kapital van zich horen. Op basis van CBS-onderzoeken gaven zij op 12 oktober jl. zij een ongezouten commentaar op uw inkomen ná pensioendatum. En dan is het geen goud dat blinkt (link hier). En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die zonder pensioenopbouw gewerkt hebben. Die zijn er plenty en dat aantal zal naar onze inschatting alleen nog maar toenemen. Nog daargelaten de ZZP'ers die wij beter willen betitelen als Zelfstandigen Zonder Pensioenpoen.

 

Naar aanleiding van alle trends and figures in 'pensioenminnend' Nederland zien wij het als onontkoombaar dat in ons land een enorme verarming voor de deur staat.  Een verarming die met name de epensioneerden zal raken. Uw inkomen na ingaan van de AOW bedoelen we dan meer precies. Daar schreven wij al over vanuit diverse invalshoeken. Daarbij nog het volgende als ons commentaar:

 

  • De AOW is feitelijk te laag. Ooit gingen wij er als samenleving vanuit dat uw AOW en werkgeverspensioen idealiter zo'n 70% van uw laatstverdiende salaris moest opleveren. AOW en pensioen zijn dan te zien als communicerende vaten. Pensioen werd veelal opgebouwd met salarisdiensttijdregelingen (zoals middelloon) en de AOW was daar min of meer op afgestemd. Echter, de AOW blijft ongeveer hetzelfde en de pensioenuitzichten zijn nog steeds aan het verslechteren. Versobering en verschraling van pensioenregelingen zijn helaas aan de orde van de dag. De ene Maagdenburger Halve Bol blijft gelijk en de andere wordt steeds kleiner. 
  • Wees er ook op attent dat het geciteerde onderzoek een belangrijke veronderstelling in zich bergt. De onderzoekers gingen er (noodgedwongen) van uit dat de pensioenregelingen en uw dienstverband ongewijzigd blijven. Met andere woorden: wat is het te bereiken resultaat op einddatum (pensioendatum) op basis van het hier en nu. Dus u werkt bijvoorbeeld thans op 40-jarige leeftijd bij organisatie X en bekeken werd wat uw pensioen is als u al die tijd bij die organisatie blijft werken én onder dezelfde pensioenregeling. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te beseffen dat niemand tegenwoordig zo lang bij één werkgever blijft. En welke versoberde pensioenregeling u bij een volgende werkgever ten deel valt, valt moeilijk te zeggen maar wij vrezen het ergste. En mocht u al die jaren toch bij die ene werkgever blijven, dan is het zeer de vraag of de pensioenregeling hetzelfde blijft. Vaak niet, en meestal in uw nadeel als werknemer/deelnemer. Dat leert de ervaring (versobering en verschraling is troef).
  • Ook de politiek en dus de wetgever heeft flink afgeknabbeld op uw pensioen. In de hectiek van steeds later met pensioen mogen gaan, de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd en alles met wat er wel of niet mee te maken heeft, zijn de fiscaal toegestane opbouwpercentages flink naar beneden  bijgesteld.  Daarmee bedoelen we - kort gezegd - het percentage van uw jaarlijks pensioengevend salaris dat uw werkgever fiscaal gefacilieerd aan uw pensioen mag uitgeven. VNO-NCW was er zo blij mee. En ook de overheid zelf als Neêrlands grootste werkgever. En u heeft er weer een gebakken peer bij gekregen in de fruitmand in plaats van een noodzakelijk appeltje voor de dorst.

 

Meer lezen? Lees ook:

1. De aflossingsvrije hypotheek is tikkende tijdbom voor pensioenen

2. De risico's van de aflossingsvrije hypotheek na pensioendatum.