De aflossingsvrije hypotheek is tikkende tijdbom voor pensioenen

Zoals u inmiddels wel van ons gewend bent, brengen wij graag artikelen en andere informatie uit de pers onder uw aandacht. De weerbarstige pensioenmaterie kan door onze selectie wat laagdrempeliger worden hopen we. En ingewikkeld is het, dat geven we grif toe. En het wordt er niet makkelijker op als we pensioen gaan zien in de totale financiële planning van uw huishouden. Een probleem daarbij is dat we voor veel gevallen niet goed kunnen zeggen of voorspellen wat uw inkomen ná pensioendatum precies zal zijn. Zelfs niet bij benadering soms.


Daar zitten allerlei factoren achter. Het functioneren van de arbeidsmarkt in het algemeen, leeftijdsdiscriminatie bij het zoeken naar werk, de rekenrente, het type pensioenregeling, versobering van tal van pensioenregelingen, de toekomst van ons pensioenstelsel. Over al die zaken schreven we al eerder.  Zo ook over pensioen en de aflossingsvrije hypotheek. In dat verband schreven we over een tikkende tijdbom die over een aantal jaren zonder enige twijfel zal afgaan. Met allerlei inkomensconsequenties, effecten op de woningmarkt en ga nog maar even door.


De ondeugende journalisten van Das Kapital deden recent nog een duit in het zakje (link hier). In puntige bewoordingen andermaal de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek in combinatie met:

  • een (veel) lager pensioeninkomen dan waarop u gerekend had/heeft;
  • de beperking van de periode waarin u fiscaal de aftrek van de aan de bank betaalde hypotheekrente kunt claimen (vroeger onbeperkt nu dertig jaar).


Das Kapital is het met ons eens dat het tijdstip van afgaan van die tijdbom op de achterkant van een bierviltje is uit te rekenen. Zo ongeveer vanaf de jaren 2025-2030. Op onze beurt delen wij de kritiek dat de overheid (het kabinet, de minister van Financiën) de zaken tot op zekere hoogte op hun beloop laat en toekijkt. Het is met name aan 'de markt' om dit gevaar te onderkennen en er iets aan te doen. Of de bancaire sector daartoe in staat is, is de vraag. Wij vrezen van niet. Wat we er tot nu toe van gezien hebben is dat de hypotheekbanken een campagne voeren onder het motto 'aflossingsblij'. Daarmee wil de Nederlandse Vereniging van Banken NVB u stimuleren tóch tussentijds af te lossen op uw aflossingsvrije hypotheek om de problemen op einddatum van de hypotheek zo veel mogelijk voor te zijn. Dat is natuurlijk prachtig. Maar heeft u aflossingsmogelijkheden (cash) voor handen? Meestal niet is onze ervaring. Dus dan zijn we weer terug bij af door het probleem alleen bij u te leggen. Banken zullen toch echt met iets beters moeten komen zoals nadere normen ná pensionering. Wij bepleiten een interdepartementale werkgroep SZW (pensioen) en Financiën (hypotheken) om deze probleemgebieden eens in samenhang te bezien en dan te doen wat nodig is.


Ondertussen zien wij de campagne 'aflossingsblij' van de NVB als een poging om zich ruim van te voren te willen vrijwaren voor politiek zwaar weer en massale claims van consumenten wegens gebrek aan zorgplicht, om maar iets te noemen.


Wilt u meer lezen: De risico's van de aflossingsvrije hypotheek na pensioendatum