De zoektocht naar vergeten pensioenen in stroomversnelling

Ik schreef er al eerder over: er is zo’n 350 miljoen euro aan vergeten pensioengeld. Dat pensioengeld heeft de gepensioneerden nog niet bereikt maar ze hebben er wel recht op. En ondertussen ligt dat geld niks te doen bij de pensioenfondsen terwijl u het goed kunt gebruiken. Het gaat om tienduizenden pensioenen en pensioentjes.


Dan kan het gaan om opgebouwd pensioen toen er nog geen burgerservicenummer was, of het gaat om gepensioneerden die in het buitenland wonen. Voor je het weet zijn die pensioengerechtigden dan onvindbaar voor het pensioenfonds en kan er niet uitgekeerd worden. Wat tegenwoordig ook speelt is de privacy-wetgeving. Dat belemmert de zoektocht naar persoonlijke gegevens om de gepensioneerde op het spoor te komen. De gegevens van het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (de Basisregistratie Personen, de BRP) bieden helaas onvoldoende mogelijkheden


In die BRP zijn mensen geregistreerd die in Nederland of in het buitenland wonen. Voor degenen die in het buitenland wonen heet dat Registratie niet-ingezetenen (RNI). Nu kunnen de pensioenfondsen in dat register alleen de mensen vinden die de AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt hebben. Maar dat gaat nu veranderen.  Nu kunnen de pensioenfondsen ook de mensen opsporen die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben.  Dat lijkt mij voor de wat ‘jongere oudere’ goed nieuws.


Dit project gaat in de loop van het jaar van start, gesteund en uitgevoerd door de Pensioenfederatie, pensioenuitvoerder APG en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Het lijkt ons goed nieuws dat er meer mogelijkheden worden onderzocht om het zoekgeraakte pensioengeld aan de mensen terug te geven.

Mocht u hierover benaderd worden door een pensioenfonds dan blijf ik graag op de hoogte van uw ervaringen.  Kijkt u zelf ook eens in een oude schoenendoos of daar nog een pensioen van vroeger in zit. Mocht u hierover vragen hebben, dan sta ik u graag te woord. Mocht u mij documenten willen tonen met de vraag Heb ik hier nog wat aan?, dan gaan we er voor zitten.


Georges Biever


Meer lezen over dit onderwerp:

Vergeten pensioen