VPL Wake Up Call

Verscholen in de donkere en voor menigeen moeilijk toegankelijke pensioenjungle groeit nog een overwoekerde boom wiens bast onbedoeld alleen maar dikker wordt. En niemand ziet het aantal jaarringen eigenlijk toenemen. Maar wij wel, en we voegen de daad bij het woord. Kappen of snoeien? Wij gaan voor kappen! We doelen dan op de VUT-overgangsregeling (einde in 2023) die feitelijk ontsproot aan wat is gaan heten de VPL-regeling. 

 

Wij schrijven dan 2006, het jaar waarin de Wet Aanpassing Fiscale Behandeling VUT/Prepensioen plus de introductie van de Levensloopregeling leven werd ingeblazen. Met die wet werden kort gezegd de fiscale faciliteiten afgeschaft (dat wil zeggen: feitelijk onmogelijk gemaakt) voor pensioeningang vóór de 65-jarige leeftijd. Uitgezonderd werden werknemers die per 1 januari 2005 nog geen 55 jaar oud waren. Een dergelijke overgangsregeling werd ingevoerd om de harde effecten van de VPL-regeling, afschaffing van de VUT, wat te verzachten. 

 

Een loffelijk streven maar de jongere pensioendeelnemers betalen hieraan mee zonder enig perspectief op een VPL-uitkering, want zij vallen niet binnen de formele criteria. Grof geschat gaat het dan bijvoorbeeld om de helft van de pensioendeelnemers bij overheid en onderwijs. Het lijkt mij sterk dat andere sectoren een geheel ander beeld zouden opleveren.

 

De VPL-regeling wordt betaald door alle betrokken pensioendeelnemers, jong en oud. De aantallen zijn mega, zo ook het financieel belang. Houdt daarbij in het oog dat deze regeling voor zo'n zeventig bedrijfstakken en ondernemingen door pensioenfondsen uitgevoerd. 

 

Wat ons betreft is de huidige uitvoering van de VPL-regeling niet minder dan een vorm van 'volksverlakkerij' waar het de jongere pensioendeelnemers aangaat.  Hoe valt het anders te verklaren dat je mensen iets laat betalen zonder dat ze er ooit wat voor terug kunnen krijgen? Minister Koolmees (D66) van SZW kan kennelijk geen weerstand bieden aan de impuls om dit toe te dekken of de andere kant op te kijken. 

 

Elders op deze site wordt nadere informatie gegeven over wie precies met de VPL-overgangsregeling benadeeld wordt. Wij van RainyDayz maken ons sterk voor de mensen die tot de 'pineutgroep' gerekend kunnen worden en zullen voor u een claimgerichte actie kunnen opzetten om de zaken voor u recht te trekken.

 

Ga naar: https://www.rainydayz.nl/vpl/