Mag ik met pensioen? Of wil ik doorwerken?

Volgt u het nog? Wanneer mag ik nou eindelijk met pensioen? Of: Ik wil liever doorwerken!


Vroeger was alles duidelijk. Als je 65 jaar oud werd ging je met pensioen en kreeg je AOW. Een beetje vastigheid doet de mens goed. Maar die vlieger gaat niet meer op. Mogelijkheden (AOW) en wensen (pensioen) komen niet meer zo goed overeen. Of omgekeerd.


De AOW wordt nu individueel bepaald (latere ingang dan vroeger) en de pensioenleeftijd ligt op 68. Daar kan een gat tussen ontstaan, een discrepantie. Het loopt niet meer altijd gelijk. Want wanneer gaat uw pensioen nu precies in? Dat ligt er maar aan, is ook mijn flauwe antwoord. Pensioenjurist mevrouw mr. Henny van den Hurk behandelt die vraag in de Telegraaf van 8 oktober jl. (link hier).


Raadpleeg uw pensioenreglement is mijn eerste advies. Wat is daarin opgenomen over de pensioendatum? En het vervelende is dat daar aardig wat varianten in bestaan. Wordt daarin een exacte leeftijd genoemd zoals 65 jaar? Wordt verwezen naar het moment dat u AOW-gerechtigd wordt? Of is het een beetje vaag gebleven onder huidige omstandigheden? Niets is uitgesloten.


Wij haken aan bij de gedachte dat u dit onderwerp ruim van te voren met uw werkgever moet bespreken. En natuurlijk met het pensioenreglement op tafel. Dat voorkomt verrassingen in uw financiële huishouden. Mocht u vragen hebben over de inhoud van uw pensioenreglement, dan zien wij uw vragen graag tegemoet. Dan komt u des te beter beslagen ten ijs in het gesprek met uw werkgever. Rijd geen scheve schaats!