Keuringsverbod WMK gold in dit specifieke geval niet. Let op als werknemer!

Het Hof in Amsterdam deed deze zomer een uitspraak die voor menig werknemer attentiewaarde heeft (ECLI:NL:GHAMS:2019:2395). Het ging om een vrijwillige, aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor eigen rekening die de werknemer door de werkgever aangeboden werd.


De Wet Medische Keuringen (WMK) in combinatie met het zgh. Van Leeuwen Convenant bepaalt- kort gezegd -  dat er een medisch keuringsverbod bestaat voor verzekeringen voor werknemers die op grond van de arbeidsovereenkomst door de werkgever voor hen worden gesloten en ook voor verzekeringen waaraan vrijwillig door de werknemer in dat verband deelgenomen wordt. De arbeidsongeschiktheidsverzekeraar neemt de werknemer dan in dekking voor de gevolgen van zijn arbeidsongeschiktheid zonder vragenlijsten, specialistenbezoek, keuringen, uitsluitingsclausules en wat dies meer zij. Dat is gunstig voor de werknemer en het voorkomt dat langs heimelijke weg toch zoiets als een aanstellingskeuring moet worden ondergaan. 


Dat is goed geregeld voor de werknemer. Maar er is een beperking en als je je niet aan die eis houdt, zit je ernaast. Waarmee bedoeld wordt dat er dan wel een medische keuring zal plaatsvinden met alle medische- en premie-onzekerheden. En in het uiterste geval geen acceptatie van het risico door verzekeraar. 


Die eis brengt mee dat je binnen drie maanden na indiensttreding een beslissing moet nemen of je vrijwillig aan de regeling wilt deelnemen. Dan wel binnen drie maanden nadat tijdens het dienstverband de verzekering door de werkgever bij de verzekeraar werd aangegaan. In het betreffende geval van Hof Amsterdam besloot de werknemer pas na vier jaar na zijn indiensttreding dat hij aan de vrijwillige regeling wilde meedoen. Te laat dus helaas.


Tip: stel je bij indiensttreding goed op de hoogte van wat de werkgever aan verzekeringsdekkingen biedt, en beslis tijdig binnen drie maanden of je de betreffende vrijwillige dekking voor eigen rekening wel of niet wilt. Overweeg het goed voordat je zo'n aanbod afslaat. Zonder medische keuring - zeker op wat latere leeftijd, en we hebben allemaal wel wat - wordt je bijvoorbeeld zonder keuring een aanvullende AOV in de schoot geworpen.